Project Description
ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΝΑ: 29.00 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,96 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/30 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Πεύκο
Η μπρικογολέτα ή γολετόμπρικο ήταν ένας μικτός τύπος μπρικιού και γολέτας. Πιό στενός και πιο μακρύς από το μπρίκι. Η πρύμνη του ήταν ψηλή και στρογγυλεμένη. Είχε εκτόπισμα από 65-140 τόνους. Χρησιμοποιήθηκε πολύ από τους ‘Έλληνες και ιδιαίτερα από τους Σπετσιώτες ως πολεμικό πλοίο στον αγώνα της επανάστασης του 1821 και έφθανε τους 250 τόνους.
Έφερε οπλισμό 8-12 πυροβόλα στο κατάστρωμα. Έφερε δύο κατάρτια που σήκωναν 4 ή 5 τετράγωνα πανιά το καθένα και κάτω από αυτά το πρυμνιό κατάρτι έφερε ημιόλιο. Χρησιμοποιήθηκε και ως εμπορικό και λεγόταν λευκόβρικο.
Είχε σπάνια προσόντα ελιγμών και αποκτούσε μεγάλη ταχύτητα καθώς και μεγάλη ευχέρεια στους χειρισμούς. Γνωστή υπήρξε η μπρικογολέτα του Μπουντούρη που είχε μήκος στη τρόπιδα 32.5 ναυπηγικούς πήχεις , ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο από ξύλο δρυ, το 1812.
Θεωρείται επιτυχημένος τύπος ιστιοφόρου , τόσον ώστε οι Τούρκοι εφοπλιστές αγόρασαν από τους ‘Έλληνες πολλά γολετόμπρικα για μεταφορές , μόλις τελείωσε ο πόλεμος της Ελληνικής ανεξαρτησίας.
Αφορμή για την κατασκευή του συγκεκριμένου ομοιώματος ήταν ένας ζωγραφικός πίνακας του γολετόμπρικου «ΕΛΕΝΗ» ιδιοκτησίας της συντεχνίας της οικογένειας Βακλαβά ή Μπακλαβά, από το Λιτόχωρο Πιερίας που δωρήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου.
Ο πίνακας εμφανίζει το σκάφος να φέρει την Τούρκικη σημαία και η γάστρα να είναι βαμμένη μαύρη. Ο λόγος είναι ότι η Μακεδονία την εποχή εκείνη ήταν υπό Τούρκικη κατοχή, επομένως τα πλοία έπρεπε να φέρουν την σημαία του κατακτητή και λόγω πένθους, ο πλοιοκτήτης έβαψε την γάστρα, μαύρη.
Η οικογένεια δραστηριοποιείτο στο ναυτεμπόριο από τον 19ο αι μέχρι το 1970. Μερικά μέλη της οικογένειας ήταν Βακλαβάς Γεωρ. του Γρηγ. γεννηθείς το 1873, Βακλαβάς Νικ. του Αποστ. γεννηθείς το 1893 και Βακλαβάς Γεωργ. του Ευαγγέλου, γεννηθείς το 1910. Πλοία της οικογένειας ήταν το “ΕΛΕΝΗ” 1863, “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ” 1918, “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” 1900-1912 και το M/S “EMILY” 1954-1965.
Το ομοίωμα είναι ακριβές αντίγραφο μπρικογολέτας αρχές του 18ου αιώνα από σχέδια των S. BELLABARBA και E. GUERRERI καθώς και στοιχεία από τον ζωγραφικό πίνακα.
Το ομοίωμα εκτείθεται στην μόνιμη έκθεσή μου στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου.
To ομοίωμα παρουσιάζεται επίσης και στην ιστοσελίδα naftotopos.gr