Project Description

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ: 5.80 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,58 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/10 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Πεύκο

Τα καΐκια της λίμνης των Ιωαννίνων αποτελούν ένα ζωντανό κομάτι της τοπικής ναυπηγικής τέχνης.

Ο κατασκευαστής του καϊκιού της λίμνης των Ιωαννίνων συνήθως ήταν ο ίδιος ο ψαράς χωρίς ειδικά εργαλεία, πολύμορφα χνάρια και ειδική γνώση των τεχνικών ναυπήγισης εφαρμόζει τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής που μπορεί να ταξινομηθεί στις τεχνικές “πρώτα το περίβλημα” και κλιμακωτή επιφάνεια του περιβλήματος .

Το σχήμα του καϊκιού είναι ατρακτοειδές και το μήκος του είναι 5.80 m. Ο πυθμένας του είναι επίπεδος.

Το κείμενο και τα σχέδια κατασκευής του ομοιώματος προέρχονται από το βιβλίο του Γ. Ρούσκα “Τα “καΐκια” της Παμβώτιδος” Αθήνα 1993.


 

Η «βάρκα» της λίμνης των Ιωαννίνων

Η «βάρκα» της λίμνης των Ιωαννίνων, όπως όλες σχεδόν οι βάρκες των ελληνικών λιμνών, έχει επίπεδο πυθμένα που λεπταίνει και σηκώνεται ελαφρά στις δυο άκρες του. Αυτός ο επίπεδος πυθμένας κατασκευάζεται από μονοκόμματο ξύλο, που παίρνει την οριστική μορφή του μετά από επιδέξιο πελέκημα.

Πάνω στα κοράκια της πλώρης και της πρύμνης (ποδόσταμο και στείρα), που οι ντόπιοι ονομάζουν κρούνες, στηρίζονται τα μαδέρια του πετσώματος (επηγκενίδες) σε κλιμακωτή αρμολογία, που πέρα από την απλότητα της κατασκευής εξασφαλίζει και ικανοποιητική στεγανότητα.

Τα στραβόξυλα (εγκοίλια), που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 60-70 εκατοστά, είναι απλά ενισχυτικά κομμάτια ξύλου που βοηθούν στη συγκράτηση των μαδεριών του πετσώματος και τη διατήρηση της μορφής της βάρκας, χωρίς να αποτελούν και απαραίτητο στοιχεία της όλης κατασκευής. Στα 2/3 του μήκους του σκάφους και προς το κέντρο κατασκευάζεται πάτωμα ή στρωσιά. όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Αυτή στηρίζεται στο δόντι που σχηματίζεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μαδεριού του πετσώματος. Ακόμα, στην πλώρη και την πρύμνη κατασκευάζονται δυο μικροί πάγκοι, που στηρίζονται στο δόντι που δημιουργεί η σύνδεση του δεύτερου με το τρίτο μαδέρι του πετσώματος. Η ύπαρξη αυτών αποτελεί ένα διαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της «βάρκας» των Ιωαννίνων.

Στην άκρη του πλωριού πάγκου παλιότερα υπήρχε υποδοχή για υποτυπώδη ιστό (ιστιοδοχη), που με το μικρό πανί που έπαιρνε απάλλασε τον επιβαίνοντα από τη συνεχή κωπηλασία. Οι κύριες διαστάσεις της «βάρκας» των Ιωαννίνων είναι; Μήκος 5.50-6.00 μ., πλάτος 1.10-1.20 μ. και ύψος κοίλου 60-70 εκατοστά

Πηγή: arxaiologia.gr