Project Description

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ: 14.70 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,98 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/15 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Πεύκο | ΙΣΤΙΟΦΟΡΙΑ: Ένα Τετράγωνο Πανί

Ένα δεκαπεντάμετρο πλοίο με πλήρωμα τεσσάρων η πέντε ναυτικών, που ταξίδευε την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετέφερε 400 αμφορείς και μυλόπετρες, οι οποίες βέβαια χρησιμοποιήθηκαν κα ως έρμα. Για άγνωστο λόγο ναυάγησε, γύρω στο 303 π.Χ., ανοιχτά της πόλεως της Κυρήνειας στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου έγινε το 1967 από τον Κύπριο δύτη Ανδρέα Καριόλου.Το ναυάγιο αυτό θεωρείται το σημαντικότερο των κλασικών χρόνων. Η μεγαλύτερη και αρτιότερη επιχείρηση ανέλκυσης και συναρμολόγησης του ναυαγίου που πραγματοποιήθηκε μέχρι τότε, έγινε από τον Αμερικανό καθηγητή αρχαιολογίας Michael Katser και της επιστημονικής του ομάδας.

Η συναρμολόγηση και το στήσιμο όλων των κομματιών του αρχαίου αυτού σκαριού, έγιναν από άλλον Αμερικανό επιστήμονα, τον καθηγητή Richard Steffy. Tο ναυάγιο αυτό θεωρήθηκε μεγάλης αξίας εύρημα, διότι διασώθηκε σχεδόν το 75% της ξυλείας του και επομένως μπορούμε να έχουμε σημαντικά στοιχεία για την μελέτη της ναυπηγικής τέχνης των αρχαίων Ελλήνων. Το αρχαίο Ελληνικό εύρημα, βρίσκεται αιχμάλωτο μέχρι σήμερα στο κάστρο της πόλης της Κυρήνειας υπό Τούρκικη κατοχή.

Το 1982 το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, κατασκεύασε ένα ομοίωμα του σκάφους σε πραγματικές διαστάσεις στο ναυπηγείο του Ψαρρού στο Πέραμα το 1984. Ονομάστηκε ‘’ΚΥΡΗΝΕΙΑ ΙΙ’’ προς τιμή της πόλεως της Κύπρου.

Διακατέχομαι από υπερηφάνεια που κατασκεύασα και παρουσιάζω αυτό το όμορφο σκαρί.Η κομψότητα των γραμμών και η τελειότητα της κατασκευής του καθρεφτίζει την ναυπηγική τέχνη και ομορφιά που οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν σε οτιδήποτε έφτιαχναν.

Ακολούθησα πιστά τα σχέδια και τις γραμμές του σκάφους και το κατασκεύασα με τον αρχαίο τρόπο ναυπηγικής τεχνικής , την μέθοδο της “μορσας” και χρησιμοποίησα αυθεντικά υλικά.

To ομοίωμα του πλοίου της Κυρήνειας παρουσιάζεται επίσης στην ιστοσελίδα naftotopos.gr

Το ομοίωμα εκτείθεται στη μόνιμη έκθεσή μου στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου.

Πηγή : greek pirates

Στις 20 Νοεμβρίου 1965, ο Κερυνειώτης δύτης Αντρέας Καριόλου, ανακάλυψε στο βυθό της θάλασσας, στα ανοικτά της Χρυσοκάβας, μισό μίλι ανατολικά του λιμανιού της Κερύνειας, το ναυάγιο ενός αρχαίου καραβιού της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από το 1967 μέχρι το 1973, αρχαιολογική ομάδα από 54 αρχαιολόγους, δύτες και άλλους επιστήμονες, κάτω από της καθοδήγηση του καθηγητή Michael Katzev, του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ανέλκυσαν αυτόν το μοναδικό στον κόσμο αρχαιολογικό θησαυρό, που αποδείχτηκε το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο στον κόσμο, μια και διασώθηκε το 70 % του αρχαίου σκάφους.

Μετά την ανέλκυση και συντήρηση του ναυαγίου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Texas, Richard Steffy, συναρμολόγησε το καράβι στο Κάστρο της Κερύνειας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα αιχμάλωτο.

ΗΛΙΚΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟ Το σχετικά μικρό, μήκους μόλις 15 μέτρων, εμπορικό αυτό σκάφος, όπως διαπιστώθηκε με τη μέθοδο Άνθρακα 14, μέρος της γάστρας κατασκευάστηκε πιθανόν το 389 π.Χ., από ξύλο πεύκου Pinus Halepensis. Τα αμύγδαλα που μετέφερε διαπιστώθηκε ότι είχαν συλλεγεί το 288 π.Χ., πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε, πως επρόκειτο για ένα σχετικά μεγάλης ηλικίας σκάφος, που, παρ’ όλες τις 2- 3 επισκευές του, βρισκόταν σε χρήση για 80 περίπου χρόνια πριν βυθιστεί. Η κατασκευή του είχε γίνει με την παραδοσιακή για την εποχή εκείνη μέθοδο «πρώτα μαδέρωμα» , δηλαδή κατασκευάστηκε πρώτα το εξωτερικό μέρος, και μετά ο σκελετός των εσωτερικών «σκαρμών», σε αντίθεση με τη σημερινή μέθοδο «πρώτα σκαρμοί».

ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΙΙ

Το 1981 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης (Ε.Ι.Π.Ν.Π.), με πρόεδρο τον Χάρη Τζάλα. Το 1982 εξαγγέλθηκε από το πιο πάνω Ελληνικό Ινστιτούτο η απόφαση να κατασκευαστεί σε πιστό ομοίωμα το αρχαίο καράβι της Κερύνειας, σε ένα μοναδικό σε έκταση πείραμα ενάλιου αρχαιολογίας , ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ναυπήγησης των αρχαίων Ελλήνων, με στόχους αφενός τη διατήρηση της ελληνικής ναυτικής παράδοσης, αφετέρου δε τη μελέτη της ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας των αρχαίων Ελλήνων. Η ναυπήγηση άρχισε το Νοέμβριο του 1982 σε καρνάγιο του Περάματος στην Ελλάδα, στο εργαστήριο του Ψαρρού, με παραδοσιακούς καραβομαραγκούς, σε σχέδια που έγιναν από τον Αμερικανό καθηγητή R. Steffy.

Η ναυπήγηση του «Κερύνεια Δύο», που είναι ακριβές αντίγραφο του αρχαίου και που μοιάζει με το παραδοσιακό τρεχαντήρι, κράτησε 32 μήνες περίπου, αφού ξεπεράστηκαν δυσκολίες, τόσο οικονομικές όσο και τεχνικές. Το σκάφος φτιάχτηκε με την αρχαία τεχνική, δηλαδή πρώτα η επένδυση και μετά ο σκελετός, χωρίς μηχανικά και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και υλικά.

Δυστυχώς, ο τρόπος κατασκευής του, αλλά και η φθορά που του επέφερε ο χρόνος δεν του επιτρέπουν σήμερα να συνεχίσει την αποστολή του ταξιδεύοντας(όπως έκανε στην αρχή που καθελκύστηκε) στη θάλασσα.

Θα συνεχίσει όμως την προσφορά του στην Κύπρο και τον ελληνισμό, ως μουσειακό έκθεμα, στο Μουσείο «θάλασσα», στην Αγία Νάπα στην Κύπρο. Το μουσείο “Θάλασσα” συγκαταλέγετε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης.