Project Description

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ: 21.6 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,90 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/24 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΕΥΚΟ

Οσο παράξενο και εάν φαίνεται η αρχική σημασία της λέξεις νταρντάνα παραπέμπει σε ιστιοφόρο αλιευτικό σκάφος με πολύ πλούσια εξάρτηση στο μοναδικό ιστό που διαθέτει. Μοιάζει με το τρεχαντήρι. Επειδή οι νταρντάνες ή ταρτάνες ήταν σκάφη φαρδιά με καμπύλες.

Ο όρος καθιερώθηκε στη καθημερινή γλώσσα, ως χαρακτηρισμός που εμπεριέχει περισσότερο θαυμασμό και λιγότερο πειρακτική διάθεση γιά τις εύσωμες, αλλά καλλίγραμες γυναίκες. Η λέξη νταρντάνα στα λεξικά απαντάται πλέον μόνο γιά τον χαρακτηρισμό του γυναικείου σωματότυπου.

πηγή: www.traslatum.gr

Η Ταρτάνα ήταν ελαφρό, ευκίνητο, με μικρό εκτόπισμα και όμορφη γραμμή σκάφος, από τα πιό συνηθισμα, κατά τον 18ο αι στην Ν. Α. Μεσόγειο. Είχε ένα κατάρτι μονοκόματο, με μεγάλο λατίνι σε μακριά κεραία και πάνω απ’ αυτό, ένα ή δύο τετράγωνα ιστία και άλλο μικρότερο ιστό στην πρύμνη, με λατίνι.

Χαρακτηριστικό στοιχείο, δύο μεδέρια που προεξείχαν στην πρύμνη και ενώνονταν σε κάποια απόσταση από το σκάφος. Η προεξοχή αυτή ήταν όμορφα δουλεμένη, με πολύχρωμα στολίδια.

Γερό στην κατασκευή, μπορούσε να ποδίζει στα ρηχά κι έτσι αποτελούσε ιδανικό σκάφος γιά μεταφορές στα Ελληνικά νησιά. Το εκτόπισμά του κυμαινόταν μεταξύ 40 και 90 τόννους.

Γνωστή ταρτάνα ήταν ο “ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ” του Κεφαλονίτη Διαμαντή Δεπαόλα. Στα 1760 φόρτωσε από την Κεφαλονιά 1332 βατσέλια αρακά γιά το Λιβόρνο.

Το ομοίωμα είναι πιστό αντίγραφο ταρτάνας κατασκευασμένης στο Viareggio το 1888.

Η αποτύπωση και σχεδίαση έγινε από τους E. Guerreri και S. Bellabarba.