Project Description

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ: 6.35 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,635 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/10 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Πεύκο

Το μοντέλο ειναι αυθεντικό ομοίωμα γνήσιας πλάβας που κατασκευάστηκε στις Παλιές Φώκιες τις Μικράς Ασίας πριν το 1893. Το 1914 στο πρώτο διωγμό η οικογένεια Χαραλάμπους την μετέφερε στην Μυτιλήνη, δεμένη σε ένα τρικάταρτο καράβι,επειτα από περιπετειώδες ταξίδι.

Λένε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέβηκε στη βάρκα αυτή όταν επισκέφτηκε την Μυτιλήνη το 1916.

Η οικογένεια Χαραλάμπους επέστρεψε στο σπίτι τους στη Μικρά Ασία, αλλά αναγκαστηκε να επιστρέψει στη Μυτιλήνη τον Αυγουστο του1922 κατά την καταστροφή της Σμύρνης η πλάβα έσωσε την οικογένεια.

Το 1923 Νηολογήθηκε στη Μυτιλήνη με αρ. νηολ. 3 και την ονόμασαν “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ“. Η πλάβα αυτή θεωρείται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Οι διαστάσεις της πλάβας ειναι: Μήκος : 6,35 μ, μέγιστο πλάτος 1,44 μ και ύψος 0.48 μ.

Την ιστορική αυτή πλάβα την αποτύπωσα και τη σχεδίασα σε μιά από της πολλές μου επισκέψεις στο νησί.