Project Description

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ: 10.00 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,9 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/11 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Πεύκο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιόμορφου Ελληνικού παραδοσιακού σκαριού που ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες τη περιοχής που ταξίδευε και ανάλογα με την χρήση του, ήταν η Συμιακή σκάφη. Υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξή της από το 1650 με την ονομασία “simbequir“.

Οι Συμιακές σκάφες χτίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στη Σύμη, σπανιότερα σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου οι κάτοικοι ασχολούνταν ιδιαίτερα με την σπογγαλιεία. Η Συμιακή σκάφηχρησιμοποιείτο ως σπογγαλιευτικό.

Η σκάφη θεωρείται παραλλαγή του βαρκαλά. Εφερε ένα κατάρτι με μεγάλο ανάπτυγμα ιστιοφορίας, συνήθως ιστιοφορία σακολέβας. Ο κυβερνήτης του σκάφους μπορούσε να κάνει εύκολα ελιγμούς κατά την διάρκεια της σπογγαλιείας. Μετακινούσε εύκολα προς τα πλάγια το σκάφος όταν ο δύτης είχε καταδυθεί και ήταν απόλυτα συντονισμένος με τις κινήσεις του δύτη.

Το ολικό μήκος της έφτανε μέχρι τα 15μ, συνήθως γύρω στα 10μ , δηλαδή σχετικά μικρό σκάφος. Ενα μεγάλο τμήμα του μήκους της καταλάμβανε το πλωριό ποδόσταμα που ήταν ίσιο με έντονη κλίση προς τα εμπρός. Η πρύμνη έφερε μικρό “τάκο” ή άβακα. Μπορούσε να είναι κατακόρυφη ή να έχει κλίση προς τα πίσω. Ο άβακας συνήθως ήταν διακοσμημένος.

Το σκάφος είχε μεγάλο βύθισμα με έντονη σιμότητα και το σχήμα του μεσαίου νομέα στο κάτω μέρος του ήταν όμοιο με αυτό του τσερνικιού. Η σκάφη εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος χρειαζόταν αρκετό έρμα, για την ευστάθεια, πλεύση και κανονική κλίση, ήταν επίσης αρκετά γρήγορο. Οι σφουγγαράδες της Σύμης ήθελαν να φθάσουν γρήγορα στις ακτές της βορείου Αφρικής όπου έβρισκαν σφουγγάρια εξαιρετικής ποιότητας. Ευτυχώς ένας από τους τελευταίους καραβομαραγκούς της Σύμης, ο Α.Πολιάς , κατασκεύασε το ομοίωμά της και σώζεται μέχρι σήμερα.

Το ομοίωμα που παρουσιάζω είναι ακριβές αντίγραφο του μοντέλου του Α.Πολιά.