Project Description

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ: 6.0 m | ΜΗΚΟΣ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ: 0,60 m | ΚΛΙΜΑΞ: 1/10 | ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Πεύκο

Χαρακτηριστική βάρκα λίμνης Αγίου Βασιλείου Θεσσαλονίκης.

Οι βάρκες κατασκευάζονταν στη Νέα Απολλωνία, Σταυρό και Θεσσαλονίκη.

Το ομοίωμα είναι πιστό αντίγραφο βάρκας που αποτύπωσα, μία από τις ελάχιστες που κυκλοφορούν σήμερα.


Το «καράβι» των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας 

Το «καράβι» της Βόλβης και της Κορώνειας μορφολογικά έχει πολλές κοινές ομοιότητες με τα θαλασσινά σκαριά, αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των λιμνών αυτών. Ο τρόπος κατασκευής του σκάφους απαιτεί μαστόρους με ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνική κατάρτιση, πράγμα που δε συμβαίνει με τους κατασκευαστές των άλλων λιμναίων σκαφών.

Υπάρχουν δυο τουλάχιστον πιθανές απόψεις για την προέλευση και τη μορφή του «καραβιού» αυτων των λιμνών. Κατά την πρώτη, πιθανολογείται ότι το πρότυπο κατασκευάστηκε από έμπειρο ναυπηγό θαλασσινών σκαφών που προσάρμοσε κάποιο θαλασσινό σκαρί στις συνθήκες της λίμνης. Κατά τη δεύτερη άποψη, ο τύπος αυτός αποτελεί τη μετεξελιγμένη μορφή σκάφους που ήλθε κάποτε από τη Μαύρη Θάλασσα. Κι αυτό γιατί, σ’ αυτή την περιοχή, ακόμα και σήμερα υπάρχουν σκάφη που παρουσιάζουν αρκετά κοινά μορφολογικά και τεχνικά γνωρίσματα με το «καράβι».

Στο «καράβι» η πλώρη και η πρύμνη, που είναι σχεδόν όμοιες μεταξύ τους, θυμίζουν στη μορφή το τρεχαντήρι, μόνο που εδώ οι κλίσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες και η καμπυλότητα τους περισσότερο έντονη.

Τα στραβόξυλα, που εδώ έχουν πρωτεύοντα κατασκευαστικό ρόλο, όπως στα θαλασσινά σκαριά, τοποθετούνται σε απόσταση 30 περίπου εκατοστών το ένα από το άλλο και αποτελούνται από δυο τμήματα, που συνδέονται μεταξύ τους με επικάλυψη του ενός κομματιού ξύλου από το άλλο, όπως συμβαίνει στα μικρά θαλασσινά σκάφη.

Άλλο ένα στοιχείο που υποδηλώνει τη συγγενικότητα του «καραβιού» με τα θαλασσινά ναυπηγήματα είναι η υποτυπώδης καρίνα του που δημιουργείται από την ελαφρώς προεξέχουσα κεντρική δοκό του πυθμένα και που στα δυο άκρα της καταλήγει σε σαφή μορφή στείρας και ποδοστάματος.

Ακόμα, οι ομοιότητες με τα θαλασσινά σκάφη υπάρχουν στον τρόπο σύνδεσης της τρόπιδας με τη στείρα και το ποδόσταμο με ονυχωτή συμβολή, στην ύπαρξη κανθού στην τρόπιδα, τη στείρα και το ποδάσταμο για τη σύνδεση τους με τα μαδέρια του πετσώματος, όπως επίσης στην κυρτότητα των νομέων και τη χρησιμοποίηση λού-ρου νια τη στήριξη των νομέων και των πάγκων.

Αυτά είναι τα βασικά γνωρίσματα του «καραβιού» των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας, που ταυτόχρονα αποτελούν και τα γνωρίσματα που στη μετάπλαση τους, για τις ανάγκες της λίμνης, μαρτυρούν τη θαλασσινή τους καταγωγή. Οι βασικές διαστάσεις του «καραβιού» της Βόλβης και της Κορώνειας είναι περίπου οι παρακάτω: Μήκος 6,30 μ., πλάτος 1.30 μ. και κοίλο 60 εκατοστά.

Πηγή: www.arxaiologia.gr